Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Foto: Osrednja prireditev ob Tednu gozdov 2019

Osrednja prireditev ob Tednu gozdov 2019 je potekala v znamenju 25 letnice delovanja javne gozdarske službe. Na Večni poti 2 v Ljubljani je združila goste svečane akademije, udeležence novinarske konference in otroke, ki so se kljub slabemu vremenu v rekordnem številu udeležili aktivnosti gozdne pedagogike.

V sredo, 29. maja 2019 je v okviru Tedna gozdov potekala Osrednja prireditev ob Tednu gozdov 2019. V jutranjih urah so okolico in notranjost stavbe Gozdarskega inštituta Slovenije (GIS) in Centralne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) v okviru Dneva odprtih vrat 2019 poleg obilnih padavin "preplavile" skupine otrok, ki so za spoznavanje gozda imele na voljo 14 različnih aktivnosti, ki so jih izvajali gozdni pedagogi, raziskovalci in gozdarji GIS in ZGS.

Vzporedno z aktivnostmi gozdne pedagogike je od 11. ure dalje potekala novinarska konferenca ob Tednu gozdov 2019, na kateri so dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in direktorji Damjan Oražem (ZGS), dr. Primož Simončič (GIS) in Zlatko Ficko (SiDG), predstavili poglede na 25 let gozdarstva v samostojni Sloveniji. Novinarska konferenca je potekala ob prenosu Slovenske tiskovne agencije (STA), več o povedanem pa lahko preberete v sporočilu za javnost ob Tednu gozdov 2019.

Svečana akademijo ob 25 letnici delovanja javne gozdarske službe in Zavoda za gozdove Slovenije je potekala pred polno dvorano Gozdarskega inštituta Slovenije. Odprl jo je častni govornik mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, ki je ob jubileju čestital vsem zaposlenim v javni gozdarski službi. Poudaril je pomen javne gozdarske službe za družbo in problem prekomernega izkoriščanja gozdov v preteklosti, kar je pripeljalo do prepovedi golosekov in uvedbe trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega upravljanja z gozdovi. Drugi izmed častnih gostov je bil dr. Jože Podgoršek, ki je čestital vsem, ki vestno in dobro opravljajo naloge javne gozdarske službe. Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije se je v nagovoru dotaknil velikosti oz. majhnosti slovenskih gozdnih parcel in komentiral, da to ne pomenijo vedno slabosti ter poudaril pomen sodelovanja med deležniki v gozdarstvu in gozdnem prostoru.

V osrednjem nagovoru je direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem povzel dogajanje v gozdovih in gozdarstvu v zadnjih 25 letih. Izpostavil je prednosti in dosežke slovenskega gozdarstva, ter poudaril, da smo se v tem obdobju uspešno izognili številnim pastem, ki so imele negativne posledice za gozdove v primerljivih evropskih državah. Poudaril je pomen močne javne gozdarske službe in gozdarske stroke, saj je Slovenija v zadnjih 25 letih med vodilnimi evropskimi državami v večini vidikov gospodarjenja z gozdom in prostoživečimi živalmi. Prikazal je okvirne izračune o učinkih javne gozdarske službe, ki vsaj okvirno ilustrirajo njeno veliko vrednost tako za lastnike gozdov kot za vse državljane Republike Slovenije. Svoj nagovor je zaključil s pogledom v prihodnost gozdov, ki jo bodo krojili sodobni izzivi kot so podnebne spremembe, posledice globalizacije in drugi. Poudaril je, da danes sprejemamo odločitve, ki bodo krojile podobo gozdov v letu 2100 - gozdarji morajo pri svojem delu poleg sedanjih upoštevati predvsem prihodnje generacije.

Več informacij: Spletna stran Tedna gozdov 2019 (gradiva) | Spletna stran Gozdarskega inštituta Slovenije: 25 let javne gozdarske službe

Foto: Gregor Skoberne

« Nazaj