Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Ministrica Čalušić si je ogledala požarišče na Trstelju

Predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in župan občine Komen Erik Modic so ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateji Čalušić predstavili zadnje ugotovitve o poškodovanosti gozda zaradi požara na Trstelju. Požar, ki je 18. julija zajel pobočje hribov Trstelj in Kačnik, je po zadnjih ocenah zajel približno 90 ha mešanega gozda. 

Delo in vlogo Zavoda za gozdove Slovenije pri intervenciji je predstavil dr. Aleš Poljanec, pomočnik direktorja za strokovne zadeve na ZGS: »Ob požarih, ko se sproži državni načrt ukrepanja ob velikih požarih, se med drugimi aktivira tudi Zavod za gozdove Slovenije. Naša vloga je, da z vsem znanjem o gozdu, poznavanjem terena in pa tudi z gozdarskimi kartami podpiramo intervencijske enote in jih usmerjamo. V zadnjih dveh požarih smo dobili tudi dodatne naloge. Konkretno v tem požaru smo skupaj s Slovenskimi državnimi gozdovi in nekaterimi drugimi izvajalci koordinirali čiščenje protipožarnih prometnic, skrbeli za prevoznost, da bi lahko intervencijska vozila, če bi se požar širil proti vzhodu, lažje dostopala.«

Prav vzpostavljanje in vzdrževanje protipožarnih prometnic je v praksi zaradi razdrobljenega lastništva gozdov zelo zapleteno. Zato si ZGS želi, da bi na tem področju našli sistemsko rešitev, ki bi na požarno izpostavljenih območjih omogočala vzpostavitev mreže protipožarnih prometnic za lažji dostop intervencijskim vozilom v primeru požarov in lastnikom gozdov. 

Ministrica Čalušić je ob obisku poudarila, da se narava obnavlja počasi in da je obnova gozdov dolgotrajen proces. S ponavljajočimi se požari se krepi zavedanje o pomenu dolgoročne zaščite in trajnostnega upravljanja gozdov, ki je ključno za ekološko ravnovesje in zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami. Ob tej priložnosti je ministrica dejala: »Danes sem si ogledala pogorišče na Krasu in se seznanila s tem, kako so ob požaru potekali postopki. Glavna ugotovitev je, da imamo dober sistem za gašenje požarov, zato bi se rada v prvi vrsti zahvalila vsem intervencijskim skupinam, civilni zaščiti za reševanje, gasilcem in nenazadnje tudi veliki strokovni podpori Zavoda za gozdove za njihovo hitro aktivacijo.« 

Župan občine Komen pa je izpostavil izziv zaraščanja Krasa in kmetijskih površin. Pozval je k sistemskim spremembam na nivoju države, saj je sečnja le kratkotrajna rešitev. Edina trajnostna rešitev je po njegovem mnenju kmetijstvo in živinoreja, vendar je to v upadanju. Zato sta se z ministrico Čalušić zavezala k skupnem reševanju težave trajnega zaraščanja kmetijskih zemljišč.
 

« Nazaj