Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Opozarjali in ozaveščali obiskovalce gozda na Gorenjskem

Gozdovi so bili pretekli vikend nadpovprečno obiskani, zato so gozdarji območne enote Kranj izvedli akcijo gozdarskega nadzora na območju Jelendola, Jezerskega, Jelovice, Ratitovca, Udin boršta, Besnice, Šenčurja, Povelj in Preddvora. Z akcijo so želeli ozaveščati in opozarjati obiskovalce gozda na dejanja in ravnanja, ki škodijo naravi. Glede na letni čas je bil poudarek na upoštevanju pravil pri nabiranju gob in drugih gozdnih plodov, upoštevanju režimov uporabe gozdnih cest in parkiranju vozil v naravi.

Vozimo se lahko le po javnih poteh in označenih gozdnih cestah, če s prometnimi znaki ni določeno drugače. Parkiranju v naravnem okolju je dovoljeno samo v pasu do pet metrov od roba poti. Nekateri obiskovalci gozdov parkirajo na gozdnih vlakah (uvozih), ki so namenjene spravilu lesa in praviloma niso utrjene. Vožnja po njih je za osebna vozila prepovedana. S takim ravnanjem lastniki vozil oviranju lastnike gozdov pri gospodarjenju z gozdovi. S kolesi in motorji se lahko vozimo po gozdnih cestah, če to ni prepovedano s prometnim znakom. Kolesarjenje po gozdnih vlakah in brezpotjih ni dovoljeno. 

Gozdarski nadzor na terenu je opravljalo devet nadzornikov, ki so na podlagi ugotovljenih kršitev izdali 19 opozoril in podali 7 predlogov za uvedbo v prekrškovni postopek. V letošnjem letu je bilo na območni enoti Kranj skupaj opravljenih več kot 140 nadzorov, izdanih je bilo več kot 85 opozoril in 22 predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka proti znanim kršiteljem. 

V gozdu smo samo gostje in pogosto se dobrobiti prostega dostopa v gozdove premalo zavedamo. Vsi obiskovalci gozdov moramo upoštevati gozdni bonton. Gobe, plodovi, mah in druge rastline so v gozdu nujni za biotsko raznolikost, zato je njihovo nabiranje omejeno s predpisi. Bodimo prijazni do narave in ne puščajmo za seboj odpadkov ter ne povzročajmo nepotrebnega hrupa. Poskrbimo, da gozd po obisku zapuščamo takšen, kot je bil ob našem prihodu.

« Nazaj