Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Posek večjih razsežnosti pod planino Medvedjak

Gozdove na območju pod planino Medvedjak, ki spadajo v gozdnogospodarsko enoto Nazarje, so v preteklih letih močno prizadele naravne ujme in smrekovi podlubniki, zaradi posledic katerih je bilo potrebno na območju izvesti večjia goloseka na dveh površinah (skupno 6,5 hektarja). V vmesnem pasu med površinama, kjer so bili gozdovi prav tako močneje prizadeti, so se tudi v letošnjem letu začela pojavljati žarišča velikega smrekovega lubadarja.

Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so se odločili, da se na omenjenem območju poleg odkazila že napadenih dreves smreke izvede tudi širše odkazilo zelenega roba. Za takšen ukrep so se odločili na podlagi naslednjih strokovnih razlogov:

  • Izredno strma in skalovita južna dolomitna pobočja, ki omogočajo hiter razvoj populacij smrekovega lubadarja in so za smreko neprimerna rastišča.
  • Preprečitev širjenja smrekovega lubadarja v nižje ležeče gozdove, ki jih tudi večinoma porašča smreka.
  • Zahtevna sečnja in spravilo lesa, ki je mogoče izključno z gozdarsko žičnico.
  • Otežen odvoz hlodovine v spomladanskem času, ker gozdna cesta prečka smučišče Golte na severnih pobočjih, kjer sneg obleži tudi do sredine maja, ko so že začenja razvoj smrekovega lubadarja na južnih pobočjih.

Poleg smrek, ki so predstavljale 90 % lesne zaloge, se v teh gozdovih nahajajo tudi drevesa macesna in bukve. Ta drevesa bodo predstavljala osnovo za naravno obnovo teh gozdov. Po potrebi bo naravna obnova dopolnjena s setvijo ali sadnjo sadik primernih drevesnih vrst. Lastnik gozdov, ki se je s posekom strinjal, že intenzivno izvaja sečnjo, spravilo in odvoz lesa. Ob ugodnih vremenskih razmerah bosta posek in spravilo končana do konca letošnjega leta.

 

« Nazaj