Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Vabljeni na sejem AGRA 2024

Zavod za gozdove Slovenije bo od 24. do 29. avgusta 2024 sodeloval na 62. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Osrednja prireditev Zavoda za gozdove Slovenije bo tudi tokrat že tradicionalno 24. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, ki bo potekalo na gozdarski dan, v nedeljo, 25. avgusta 2024. Na tekmovanju bo sodelovalo 14 ekip iz vse Slovenije z več kot 50 tekmovalci.

Ob gozdarski brunarici in drevoredu, ki jo obkroža, se bodo obiskovalci srečali z gozdarkami in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije. Predstavili jim bodo sonaravno upravljanje z gozdovi in kako z uporabo digitalnih orodij, novih tehnologij in raziskav učinkoviteje načrtujejo razvoj gozdov, da bodo uspešneje kljubovali podnebnim spremembam. Na pregledovalniku si bodo lahko ogledali podatke za svoj gozd ali kratke filme o varnem delu z motorno žago in invazivnih rastlinah.    

ZGS letos praznuje 30 let delovanja in 50 let gozdnih učnih in tematskih poti v Sloveniji. V okolici brunarice bodo predstavljene letošnje najboljše gozdne učne poti, obiskovalci pa bodo lahko na gozdnih delavnicah z vsemi čutili spoznavali gozd in življenje v njih.

Podrobnejši program Zavoda za gozdove Slovenije na sejmu AGRA 2024

  • sobota, 24. 8. – Slavnostna zasaditev drevesa v sejemskem drevoredu 
    Predstavniki ZGS bodo po otvoritveni slovesnosti sodelovali pri tradicionalni slavnostni zasaditvi drevesa v sejemskem drevoredu z gostujočo državo Bolgarijo.  
     
  • nedelja, 25. 8. 2024, od 10. do 18. ure – 24. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov
    Na demonstracijskem prostoru ZGS se bodo pomerili najbolj spretni in hitri lastniki gozdov v delu z motorno žago. Namen tekmovanja je popularizacija varnega in učinkovitega dela v gozdu ter predstavitev sodobnih naprav in varovalne opreme, ki je poleg znanja pogoj za varno, zdravo in učinkovito delo v gozdu. Ob 10. uri bo otvoritev tekmovanja, ob 17. uri pa bo podelitev priznanj in nagrad najboljšim. 
     
  • od ponedeljka do srede – Demonstracije varnega dela z motorno žago
    Dvakrat dnevno bodo na poligonu ZGS potekale demonstracije varnega dela z motorno žago. Usposobljeni inštruktorji ZGS bodo na voljo tudi za vprašanja in nasvete glede varnega dela v gozdu.
     
  • torek, 27. 8. – Zvoki slovenskih pragozdov in gozdnih rezervatov
    Inovativna predstavitev projekta, s katerim želimo laično javnost popeljati na neinvazivni obisk sicer zaščitenih gozdnih površin s pomočjo računalniško obdelanih zvočnih posnetkov in domiselnih vizualizacij.
     
  • Predstavitev v gozdarski brunarici in drevoredu 
    Pred gozdarsko brunarico se bodo obiskovalci lahko srečali z gozdarkami in gozdarji, ki bodo odgovarjali na njihova vprašanja ter jih seznanjali z aktivnostmi Zavoda za gozdove Slovenije. Z aktivnostmi gozdne pedagogike (med vikendom bodo ob 11. in 15. uri potekale posebne delavnice)  bo obisk zanimiv tudi za šolsko in predšolsko mladino. Na ogled bodo filmi s področja gozdarstva ter predstavljeni mednarodni projekti, v katerih ZGS aktivno sodeluje.
« Nazaj